Adriaans Bouwbedrijf - Historie

Adriaans bouwbedrijf is een familiebedrijf met een rijke historie. Waarbij de 6de generatie inmiddels intreed.

1ste generatie

De eerste timmerman in de Adriaans-familie is, voor zover bekend, Adriaan Adriaans, geboren in 1787 te Vessem. Hij is een zoon van Adriaan Adriaans (1752-1820) en Jacomijn van Oudenhoven (1746-1820) die hun gehele leven in Vessem wonen. Adriaan Adriaans (1787-1848) vestigt zich in 1816 samen met Johanna Verhagen in Oostelbeers. Hier wordt hij in 1823 tevens de eerste Burgemeester van de Beerzen. In 1831 hing hij de ambtsketen aan de wilgen en nam hij de zaag ter hand. In 1830 is hij degene die met het bedrijf gestart is (bron: kamer van koophandel). In die tijd bestond het werk uit zeer uiteenlopende werkzaamheden.

2de generatie

Samen met Johanna krijgt Adriaan vijf kinderen, waarvan Johannes Adriaans (1820-1880) ook timmerman wordt en het bedrijf voortzet. Johannes, ookwel lange Jaon genoemd, trouwt in 1867 met Anna Cornelia Deenen, uit dit huwelijk komen twee kinderen.

3de generatie

Hun zoon Adriaan Adriaans (1870-1935) zet de werkzaamheden van het timmerbedrijf voort. Hij trouwt met Cornelia van Heerebeek en uit hun huwelijk komen negen kinderen voort.

Adriaan Adriaans bouwt de werkzaamheden verder uit en samen met zijn 'werknemers' bouwt hij een goede naam op als timmerbedrijf in de Beerzen, bijvoorbeeld de kap van de R.K. kerk in Oostelbeers is door Adriaan samen met zijn zonen gemaakt. (zie foto)

4de generatie

Van zijn negen kinderen neemt Cees Adriaans (1916-1974) het bedrijf over. Cees maakt van het timmerbedrijf langzaam maar zeker een bouwbedrijf en ontwikkelt zich als een gewaardeerd aannemer in de Beerzen en omstreken.

In 1944 trouwt Cees met Elisabeth Vlemminx, uit hun huwelijk komen negen kinderen voort. Zoals gezegd bouwt Cees een goed en degelijk bouwbedrijf op en vestigt hij zich op de plek waar nu nog steeds het bouwbedrijf gelegen is.

5de generatie

Nadat Cees Adriaans op 58-jarige leeftijd overlijdt, neemt Henk Adriaans op 24-jarige leeftijd het roer over. Henk is dan net 2 jaar afgestudeerd aan de HTS te Tilburg en met een enorme inzet van het personeel lukt het om het bedrijf voort te zetten. Hierna is het bedrijf langzaam gegroeid, maar het ambachtelijke vakmanschap is gebleven.

6de generatie

Op dit moment zijn twee zonen van Henk; Thijs en Ruud in het bedrijf werkzaam.